Now Playing: Wat is multipele sclerose?
Loading...
Advertisement
Video Text
Normaliter draagt uw immuunsysteem bij aan uw bescherming. Het systeem doet dit door witte bloedcellen en speciale eiwitten in de bloedsomloop te brengen zodra een lichaamsvreemde substantie (zoals een bacterie of een virus) uw lichaam binnendringt.
Multipele sclerose is een auto-immuunziekte; dat betekent dat uw eigen immuunsysteem uw lichaam schade berokkent.
Het immuunsysteem beschouwt de gezonde weefsels in uw hersenen en wervelkolom ten onrechte als vreemde indringers. Vanuit het bloed worden immuuncellen in het centrale zenuwstelsel gebracht, waar zij chemicaliƫn doen ontstaan die ontsteking veroorzaken.
Myeline is een vettige substantie die een isolatie vormt voor de meeste zenuwen en die ervoor zorgt dat de communicatie tussen uw hersenen en andere lichaamsdelen sneller verloopt.
Deze ontsteking veroorzaakt afbraak van de myeline rondom de zenuwen, en in plaats van de myeline vormt zich littekenweefsel. Dit proces wordt "demyelinisatie" genoemd.
Met de naam "multipele sclerose" wordt simpelweg geduid op de vele plekken waar zich in de hersenen en het ruggenmerg littekenweefsel, of "sclerose", ontwikkelt.
Naarmate de beschadiging van de myelineschacht toeneemt, kunnen de elektrische signalen steeds moeilijker doordringen - of worden ze geheel geblokkeerd. Naarmate de beschadiging vordert krijgt u last van klachten over uw spierbeheersing, uw gezichts- en spraakvermogen, uw gevoel en zelfs uw denkvermogen.
Van persoon tot persoon kunnen de symptomen van MS en de ernst ervan uiteenlopen. Dit hangt ervan af hoeveel myeline verloren is gegaan en welke delen van het centrale zenuwstelsel zijn aangedaan.
eMedTV Links
Copyright © 2006-2018 Clinaero, Inc.

eMedTV serves only as an informational resource. This site does not dispense medical advice or advice of any kind. Site users seeking medical advice about their specific situation should consult with their own physician. Click Terms of Use for more information.

This site complies with the HONcode standard for trustworthy health information:
verify here.